De Brakke Grond

March 20th, 2011
by imagitect


Donderdag ging het korte festival België!? van start in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond te Amsterdam met o.a. een expositie van fotograaf Jimmy Kets. Centraal thema van het festival is het land België met al haar problemen en de zware politieke crisis waarin het verkeert. Door sommigen is het zelfs het moeilijkste land ter wereld gedoopt.

De Brakke Grond
Het is de eerste keer dat ik het gebouw aan de Nes binnenga. Een stuk ruimer dan ik dacht met een café-restaurant, verschillende theaterzalen, een studio en grote expositieruimtes. De naam “Brakke Grond” heeft zijn oorsprong in het feit dat het gebied vroeger drassige grond met brak grondwater had, een mengeling van het zoute water van het IJ en zoete water van de Amstel. Eeuwenlang domineerden kloosters dit gebied maar na sloop van een kloosterkerk eind 18e eeuw ontstond het huidige plein waaraan de Brakke Grond gelegen is. Het is een klooster geweest, een herberg en lange tijd een veilinghuis. In de zestiger jaren werd het in gebruik genomen door een theatergroep, in de zeventiger jaren was het een tijdje gekraakt en sinds 1981, na een stevige verbouwing naar ontwerp van de Amsterdamse architect Arthur Staal, een Vlaams cultuurhuis. De Brakke Grond wil laten zien wat er zoal te doen is in Vlaanderen op het gebied van theater, performance, dans, muziek, beeldende kunst, fotografie, film en documentaire, maar ook een plek zijn van internationale uitwisseling en ontmoeting in bredere zin.


Lezing
Vanaf een uurtje of 17:00 is het al gezellig druk en na een korte speech wordt de tentoonstelling van fotograaf Jimmy Kets officieel geopend. Maar daarover zo meer.
Eerst laat ik mij meevoeren naar de Rode Zaal alwaar Yves Desmet (1959) een lezing geeft. Hij is onder andere journalist en hoofdredacteur van dagblad De Morgen en vertelt wat er allemaal aan de hand is met België. Een boeiend maar verre van vrolijk verhaal.
Paul Scheffer (1954) neemt het stokje over. Hij is publicist en hoogleraar en vooral bekend als schrijver van een artikel in het NRC over het mislukken van de multiculturele samenleving. Ook zijn lezing inspireert niet tot optimisme.
En wat weten we nou eigenlijk als Nederlanders van België? Terwijl het binnen Europa toch een heel belangrijk land is met Brussel als middelpunt. In de praktijk lijkt er al een onoverbrugbare scheiding ontstaan tussen de verschillend-taligen. Zal het land uiteindelijk ook staatkundig uiteenvallen in een Nederlands/Vlaams en Frans gedeelte?


Jimmy Kets
Knabbelend aan een crackertje zalm spoed ik mij naar de expositiezalen.
Jimmy Kets (1979) werkt als fotograaf onder andere voor het Vlaamse dagblad De Standaard. Twee fotoseries zijn er van hem te bekijken in twee zalen van de Brakke Grond. Het gaat om “Brightside” een serie uit 2009 en het nieuwere “Shot in Flanders”. Beide zijn nog tot 17 april gratis te bezoeken.
In “Brightside” zien we beelden die deels in de U.S.A. zijn gemaakt. Foto’s van een oppervlakkige schijnwereld onderstreept met hard flitslicht. Regelmatig is er sprake van een humoristische insteek maar het geheel geeft toch wel een trieste indruk van mensen in een westerse samenleving. De foto’s zijn geprint op dun papier en zonder lijsten aan de wand geprikt. Helaas zijn de spotjes die hier en daar felle lichtvlekken werpen op de afbeeldingen best wel storend. Ik hou toch meer van een wat egalere verlichting.
In de andere zaal borduurt Kets op zijn eigen manier voort op de Martin Parr-achtige stijl maar dit keer speelt het zich af in Vlaanderen: “Shot in Flanders”. Hij laat zien hoe een deel van de Amerikaanse disney-cultuur een plekje heeft gekregen in de Belgische samenleving, net zo oppervlakkig en plastisch. Hier wel glas en omlijstingen trouwens. Kets zelf is te bewonderen en te beluisteren op een tv-scherm wat aan de wand hangt, als een bewegende foto. Een jongen en een meisje zitten te kijken, ondertussen ook druk bezig op hun mobieltjes. Ze zien dat ik een foto van ze maak en maken een foto van mij. De fotograaf gefotografeerd terwijl hij foto’s maakt van de foto’s van de fotograaf.

Op zondag 20 maart om 21:00 uur zond Canvas een interview met Jimmy Kets uit, als onderdeel van het programma Cobra TV. Hier terug te kijken

klik op de foto’s voor grotere afbeeldingen

Posted in Photography, Pictures | Comments (0)

No comments yet

Write a comment:


Notify me of followup comments via e-mail.

  • Archives

  • Als je een stukje wilt schrijven of een leuke suggestie hebt, stuur een e-mail!