De Donkere Kamer #3

March 9th, 2011
by imagitect

Het was weer lekker druk maandag bij de derde editie van De Donkere Kamer in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam!

Drie pitches van drie minuten
Als fotograaf en/of geïnteresseerde in het wereldje van de Nederlandse fotografie blijkt het ook deze keer weer de moeite waard om DDK te bezoeken. Voor de 5 euro entree hoef je het niet te laten, zeker omdat het entreegeld verdeeld wordt over drie fotoprojecten waarvan de fotografen een pitch van 3 minuten houden om hun project aan de man te brengen. Bij je toegangskaartje ontvang je namelijk vijf muntjes die je kunt verdelen over de “pitchers”. Degene met het sterkste verhaal krijgt in de regel de meeste muntjes toebedeeld die de bezoekers na afloop in drie collectebussen werpen. Els Zweerink was de gelukkige “winnares” met haar El Salvador-project.

Afwisselend programma
Op het programma stond tevens een ode aan de onlangs overleden Koen Wessing (1942-2011) die bekend staat als een van Neerlands beste documentaire fotografen. Een serie indrukwekkende foto’s van zijn hand werd geprojecteerd op de grote schermen rondom het podium.

Pim Milo hield een humoristisch betoog tegen het gratis ter beschikking stellen van foto’s voor veilingen waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat. Je stimuleert daarmee de ontwaarding van je werk, vindt hij. Laat het aan bijvoorbeeld verzamelaars over om uit hun collecties werk aan te bieden op een veiling. Doe dit niet zelf. Lees hier het betoog.

Lars Boering (directeur Fotografenfederatie) interviewde Claudia Hinterseer. Zij is directrice van NOOR, een succesvol fotografen-collectief gebaseerd in Amsterdam. NOOR richt zich vooral op het grote verhaal achter belangrijke gebeurtenissen en probeert zo een groot publiek te bereiken, bijvoorbeeld met sterke fotoreportages over de gevolgen van de milieuproblemen voor de traditionele levenswijzen in landen over de hele wereld. Met tien gerenommeerde fotografen die allen mede-eigenaar zijn, zit NOOR bijna aan de limiet. Hoogstens 15, aldus Claudia Hinterseer, meer moeten het er niet worden, dan wordt het onwerkbaar.


Koos Breukel
is een bekend zwart/wit portretfotograaf in Nederland. In een kort interview met Edie Peters vertelde hij over zijn werkwijze en zijn foto’s als momentopname. Toch liet hij weinig los over de kneepjes van het vak. Zijn cynische houding en ontboezeming, “eigenlijk houd ik niet zo van mensen” komen wat vreemd over. Het staat haaks op de indruk die hij achterlaat als sympathiek en humoristisch vakman die mensen treffend en op een invoelende manier vastlegt.

De wereld van Popel Coumou
Vervolgens vertelde Popel Coumou (1978) over haar werk. Ze maakt haar eigen onderwerpen met allerlei verschillende materialen, voegt licht toe en maakt er foto’s van met haar analoge kleinbeeldcamera. Meestal zijn het foto’s zonder mensen; vormen, kleuren en lijnen, heel “clean” maar toch ook weer heel zacht en romantisch op de een of andere manier. Moeilijk te duiden, neem maar eens een kijkje op haar site.

The Office
Tot slot nog een presentatie van Florian van Roekel (1980), de maker van het fotoboek ‘How Terry likes his coffee’. Voor dit boek maakte hij foto’s van mensen in kantooromgevingen bij enkele Nederlandse banken. Het fotoboek werd geprezen als een van de beste van 2010 en door aandacht van enkele toonaangevende blogs en anders sociale media was de oplage van 500 binnen een mum van tijd uitverkocht. Dat komt niet vaak voor.
Florian had veel te vertellen, ondermeer over de manier waarop mensen foto’s bekijken en hoe je dat kunt sturen. Het wordt volgens hem steeds lastiger om de werkelijkheid over te brengen in een foto omdat de toeschouwer het beeld vanuit zijn eigen kijk van zich vervreemdt. Een serieuze foto van een vrouw die over prikkeldraad stapt en een baby overhandigt aan een man, kan al snel een reclameachtige foto worden als hij te mooi is geschoten. Of een foto van agent met getrokken pistool genomen met een schoudercamera heeft veel minder impact omdat het zo lijkt op een first person shooter game. Als fotograaf moet je dan ook danig rekening houden met de manier waarop je iets vastlegt wil je mensen nog raken met de werkelijkheid. Er valt nog veel te zeggen over ‘How Terry likes his coffee’ maar dan wordt dit blogstuk te lang. Florian Roekel zal er vast nog wel een keer over uitweiden. Ondertussen kun je het boek online bekijken

Afsluiting
Ter afsluiting van De Donkere Kamer #3 avond, nam Edie Peters van PhotoQ nog even de agenda door. Er is weer een hoop interessants te beleven in de fotografiewereld de komende tijd, dat is duidelijk! En mocht je de volgende keer bij De Donkere Kamer #4 willen zijn? Die vindt plaats in mei. Wanneer precies kun je achterhalen als je het programma van Pakhuis de Zwijger in de gaten houdt. Zeker komen!

Posted in Photography | Comments (0)

No comments yet

Write a comment:


Notify me of followup comments via e-mail.

  • Archives

  • Als je een stukje wilt schrijven of een leuke suggestie hebt, stuur een e-mail!