Bes & Huibers

February 8th, 2011
by imagitect


Afgelopen zaterdag gingen er twee exposities van start in de Cindy Heijnen Gallery aan de Utrechtsestraat 95 in Amsterdam.
Nog niet zo heel lang geleden was de galerie van Cindy Heijnen een slagerij en dat is ook nog duidelijk te zien aan de overdadig betegelde muren en vloer en de massieve koelkastdeuren in het achterste deel. Een aparte sfeer voor een fototentoonstelling!

Vooral het werk van Hugo Bes (1971) past er goed in. Hij ging naar het ijzige Noorden van Finland en maakte een fotoserie over de Sami-nomaden, een herdersvolk in Lapland. Dit resulteerde in haast lyrische beelden van een hard bestaan, samengevat onder de titel ‘Last Nomads of Europe’.
Een deel van de foto’s bestaat uit portretten van de herders, onverwacht modern gekleed en genomen tegen een inktzwarte achtergrond. Verder is er zwart/wit werk te zien met dynamische en mooi onscherpe beelden van dieren uit de kuddes van de Sami’s. Sommige van de foto’s zijn al eerder gepubliceerd in Vrij Nederland maar dat haalt het natuurlijk niet bij de hoogwaardige afdrukken die hier in de galerie te zien zijn.
Hugo Bes won trouwens in 2009 de Zilveren Camera voor een portretserie over alcoholisme in Finland.

Het werk van Ewout Huibers is op een hele andere leest geschoeid. Hij is werkzaam als architectuur- en interieurfotograaf en exposeert enkele stadspanorama’s plus twee opvallend aanwezige collages van Amsterdamse gebouwen. Zoals een van de bezoekers het omschreef: “een feest van herkenning”. Binnen één foto zijn tientallen meer of minder bekende gebouwen gemonteerd en dat resulteert in een indrukwekkende zoekplaat waar je lang naar kan blijven kijken.

De werken van Huibers contrasteren met de foto’s van Bes door hun CGI-achtige uitstraling doch dit is eerder interessant dan storend en welhaast provocerend. De twee exposities gezamenlijk in een ruimte demonstreren weer eens duidelijk hoe divers de fotografiewereld is!

Links: website Hugo Bes, website Ewout Huibers

klik op de foto voor grotere afbeeldingen

Posted in Photography, Pictures | Comments (0)

No comments yet

Write a comment:


Notify me of followup comments via e-mail.

  • Archives

  • Als je een stukje wilt schrijven of een leuke suggestie hebt, stuur een e-mail!