Archive for February, 2011

Gijs van Lith

February 28th, 2011


Expositie
In Galerie Bart hangt momenteel werk van de jonge kunstenaar Gijs van Lith.
De expositie heet ‘Paint!’ en is nog tot 26 maart te bezoeken.

De Kunstwerken
Vergeleken met vorige series zijn deze schilderijen een stuk experimenteler. Er worden, naast verf, verschillende andere materialen gebruikt zoals plastic tape en touw. Niet alleen daarom zijn het schilderijen met een drie-dimensionaal karakter. Dat komt ook door de verschillende lagen die ontstaan door een spel van lijnen die enerzijds vrij rechttoe rechtaan lopen maar anderzijds afgewisseld worden door lijnen die daar tegenin gaan en weg lijken te voeren in een ruimte “achter” het schilderij. Het contrast is vaak sterk; felle kleuren gecombineerd met donkere vlakken, glimmend met dof en diep zwart met grijs en wit.
Bijna alle doeken dragen de titel ‘Structural Rules’ wat iets zegt over de filosofie achter deze reeks. Het vastleggen van ruimtelijkheid en structuur waarbij het accent niet ligt op herkenbaarheid maar op textuur, abstractie en dramatiek.
Het resulteert in een boeiende expositie waar je zeker een tijdje stil moet blijven staan bij een schilderij om het op je in te laten werken.

De Maker
Gijs van Lith (1984) studeerde in 2008 af aan de AKV|St.Joost te Den Bosch in de richting beeldende kunst. Hij is voor verschillende prijzen genomineerd en won in 2009 de Thieme Art Award, een prestigieuze prijs voor talentvolle kunstenaars onder de 35.
Een kort en leuk interview met hem is te lezen op Elsevier.

klik op de foto voor grotere afbeeldingen
Vond je dit een interessant stuk of juist niet? Laat hier een berichtje achter!

Posted in Art, Pictures | Comments (0)

Zero Stress

February 23rd, 2011


Ergens in Antwerpen, roestgebruind metaal met een boodschap. Stress 0,0. Klop eens aan. Wie weet mag je naar binnen! :-)

klik op de foto voor grotere afbeeldingen

Posted in Pictures | Comments (2)

Roltrap

February 17th, 2011


Roltrap in aanbouw, metrostation Wibautstraat, Amsterdam.

klik op de foto voor grotere afbeeldingen

Posted in Pictures | Comments (0)

Naranja

February 13th, 2011


Foto’s gemaakt op de droge rivierbedding van Rio Gorgos in het dorpje Javea (Xabia) in de provincie Alicante, Spanje.

klik op de foto voor grotere afbeeldingen

Posted in Pictures | Comments (3)

Bes & Huibers

February 8th, 2011


Afgelopen zaterdag gingen er twee exposities van start in de Cindy Heijnen Gallery aan de Utrechtsestraat 95 in Amsterdam.
Nog niet zo heel lang geleden was de galerie van Cindy Heijnen een slagerij en dat is ook nog duidelijk te zien aan de overdadig betegelde muren en vloer en de massieve koelkastdeuren in het achterste deel. Een aparte sfeer voor een fototentoonstelling!

Vooral het werk van Hugo Bes (1971) past er goed in. Hij ging naar het ijzige Noorden van Finland en maakte een fotoserie over de Sami-nomaden, een herdersvolk in Lapland. Dit resulteerde in haast lyrische beelden van een hard bestaan, samengevat onder de titel ‘Last Nomads of Europe’.
Een deel van de foto’s bestaat uit portretten van de herders, onverwacht modern gekleed en genomen tegen een inktzwarte achtergrond. Verder is er zwart/wit werk te zien met dynamische en mooi onscherpe beelden van dieren uit de kuddes van de Sami’s. Sommige van de foto’s zijn al eerder gepubliceerd in Vrij Nederland maar dat haalt het natuurlijk niet bij de hoogwaardige afdrukken die hier in de galerie te zien zijn.
Hugo Bes won trouwens in 2009 de Zilveren Camera voor een portretserie over alcoholisme in Finland.

Het werk van Ewout Huibers is op een hele andere leest geschoeid. Hij is werkzaam als architectuur- en interieurfotograaf en exposeert enkele stadspanorama’s plus twee opvallend aanwezige collages van Amsterdamse gebouwen. Zoals een van de bezoekers het omschreef: “een feest van herkenning”. Binnen één foto zijn tientallen meer of minder bekende gebouwen gemonteerd en dat resulteert in een indrukwekkende zoekplaat waar je lang naar kan blijven kijken.

De werken van Huibers contrasteren met de foto’s van Bes door hun CGI-achtige uitstraling doch dit is eerder interessant dan storend en welhaast provocerend. De twee exposities gezamenlijk in een ruimte demonstreren weer eens duidelijk hoe divers de fotografiewereld is!

Links: website Hugo Bes, website Ewout Huibers

klik op de foto voor grotere afbeeldingen

Posted in Photography, Pictures | Comments (0)

Yee Ling Tang

February 4th, 2011


Op donderdag 3 februari opende Yee Ling Tang (1972) haar expositie “The Story of Four Generations” in de Centrale Bibliotheek te Amsterdam. Tevens werd het bijbehorende boek gepresenteerd en konden kopers dit ter plekke laten signeren.

Yee Ling is geboren in Hong Kong en vertrekt als driejarige met haar moeder naar Nederland alwaar haar vader al bezig is een bestaan op te bouwen. Later volgt zij in Nederland verschillende kunst- en fotografieopleidingen en is er nog steeds werkzaam en woonachtig. Vanaf een jaar of twintig trekt zij echter regelmatig terug naar haar geboorteplek, geïnteresseerd in haar achtergrond en de familie die daar voor een groot deel nog woont.
De foto’s van “The Story of Four Generations” geven een beeld van en zoeken de verbintenis tussen vier generaties: haar grootouders, ouders, haarzelf en haar dochter. Deels gebeurt dat met portretfoto’s maar ook stadsbeelden en huiselijke taferelen fungeren om de connecties voelbaar te maken.
In het fraai vormgegeven boek, met een zachte kaft en een combinatie van glanzend en mat papier, worden de foto’s afgewisseld met teksten van Will Tinnemans.

De expositie is nog tot 10 april gratis te bezoeken in de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade 143.

Hier kun je meer achtergrond- en bestelinformatie vinden.
Tevens heeft Yee Ling Tang een eigen blog bij blogspot.

klik op de foto voor grotere afbeeldingen

Posted in Photography, Pictures | Comments (0)

Food

February 4th, 2011


klik op de foto voor grotere afbeeldingen

Posted in Pictures | Comments (0)

  • Archives

  • Als je een stukje wilt schrijven of een leuke suggestie hebt, stuur een e-mail!