“De nacht is een prachtige, mysterieuze en relaxte plek.”
Voor fotograaf Larrie Thomson werd het een welkome onderbreking van zijn dagelijks leven. Als het volle maan wordt, verzamelt hij zijn foto-apparatuur, stapt in zijn auto en rijdt de nacht in met als eindbestemming de meest desolate en onverwachte plekken, zoals een verlaten fabriek, angstaanjagende rotsformaties of een autowrak voor een gesloopt huis.
Meestal neemt hij foto's met het beschikbare maanlicht met lange belichtingstijden, soms wel 5 minuten of langer. Hij gebruikt ook gekleurde strobes (externe flitsers) om de donkere delen in te vullen of gewoon om speciale effecten te creëren (light painting).
Hoewel veel mensen die zijn foto's zien, denken dat ze zwaar zijn gemanipuleerd met software zoals Photoshop, is dat niet waar. De beelden zijn van zichzelf al surrealistisch en intrigerend, schilderijen van een bestaande wereld die meestal niet zichtbaar is voor gewone stervelingen.
Zijn nachtelijke escapades brengen ook een stukje avontuur in zijn leven: “Je weet nooit wat je tegenkomt en soms moet je je intuïtie volgen en gewoon maken dat je wegkomt!”
Op donderdag de 16e ging ondergetekende naar de opening van de W. Eugene Smith expositie in FOAM. Je kunt deze volledig z&w fototentoonstelling bezoeken tot 16 maart.
De fotograaf W. Eugene Smith, geboren in 1918 in Tucson, VS, wordt alom erkend als de bedenker van het foto-essay. Zijn werk werd gepubliceerd in verschillende tijdschriften, waaronder het beroemde Amerikaanse Life.
Eugene was een sociaal en politiek geëngageerd mens en zijn foto's reflecteren zijn emoties en visie. Hij was ook een perfectionist en workaholic, zelden tevreden met de resultaten van zijn werk en was vaak teleurgesteld over de manier waarop het werd gepubliceerd, delen werden weggelaten en veranderd door de redactie. Tijdens zijn werk als oorlogsfotojournalist was hij gewond geraakt in de Pacific en als gevolg gebruikte en misbruikte hij na de Tweede Wereldoorlog regelmatig amfetamine en alcohol.
Na het verlaten van zijn baan bij Life in 1954, trad hij toe tot de bekende fotografen coöperatie Magnum. Hij kreeg de opdracht om een reportage te maken over Pittsburgh. Hij raakte zeer betrokken en het resulteerde in meer dan 11.000 negatieven.
Een van zijn meest indrukwekkende projecten was zonder twijfel het Minamata project in Japan.
Check deze twee briljante video's gemaakt door Robert Foster van The JuiceMedia, een Australisch indymedia collectief. Het schildert een gedegen en accuraat beeld van de Wikileaks controverse en alle krachten die aan het werk zijn.
Daan de Wit, een Nederlandse onderzoeksjournalist , publiceerde onlangs zijn boek “Dossier Mexicaanse griep” (The Swine Flu Files). Terwijl de farmaceutische industrie enorme winsten maakte, werden de meeste vaccins die gekocht zijn door regeringen over de hele wereld bij het afval gezet. Het vaccin werd nooit uitgebreid getest en kan schadelijk zijn voor mensen, bijv. omdat het kwik bevat dat langdurig in het menselijk lichaam achterblijft.
Een website over het boek (in het Nederlands) kun je hier vinden
Meer over Daan de Wit en zijn werk: http://www.deepjournal.com/ waar je je ook kunt aanmelden voor de nieuwsbrief.